Ryhmäkuva eranauteista.
Ryhmäkuva eranauteista.

”Suosittelen lämpimästi!” Tällainen on Eran trainee-ohjelma

Era Contentin kaikkien aikojen ensimmäisessä trainee-ohjelmassa keväällä 2022 oli mukana viisi harjoittelijaa. Nyt he kertovat, millaista oli olla eranauttina sisältömarkkinointi- ja viestintätoimistossa neljän kuukauden ajan.

Miksi päätit hakea mukaan Eranautti-ohjelmaan?

Teemu Sätilä. KTM, joka markkinoi musiikkia Lontoossa ennen Eranautti-ohjelmaa. Nykyään tuottaja Erassa.

Näin trainee-ohjelman harjoittelijahaun muistaakseni Oikotiessä. Se erottautui ihmiskeskeisyydellä, ja siitä syntyi tunne, että Erassa oikeasti panostetaan ihmisiin. Ei halvan työvoiman hyödyntämistä ja pelkkää ottamista vaan antamista ja sijoittamista ihmisiin.

Hakuprosessista välittyi, että kyse ei ollut pelkästään neljän kuukauden harjoittelusta vaan myös työllistymisestä Eraan. Lisäksi palkka, joka oli harjoittelijapalkkojen yläpäästä, oli selkeästi kerrottu jo ilmoituksessa.

Ensimmäinen haastattelu trainee-ohjelmaa vetäneiden Titta Kiurun ja Riitta Pollarin kanssa oli tehokas ja rohkaiseva. Minulle jäi hyvä tunne, mutten uskaltanut odottaa mitään. En ollut valmis tekemään ilmaista työtä ja koin siirtymän maisteriopinnoista asiantuntijatyöhön haastavaksi. Halusin siis ilman paineita katsoa, olisimmeko työn ja Eran suhteen ”match” – ja siihen trainee-ohjelma oli täydellinen testi.

Millainen ohjelma oli?

Jasmin Ekman. Ravintola-alan ammattilainen ja journalismin opiskelija Haaga-Heliassa, joka halusi tutustua markkinoinnin maailmaan Eranautti-ohjelmassa. Nykyään digituottaja Erassa.

Ensimmäinen päivä jännitti. Mietin paljon, millaisia tehtäviä harjoittelijana pääsen tekemään, millaisia ihmisiä eralaiset ovat ja onko minulla yhtä paljon osaamista kuin neljällä muulla eranautilla. Nopeasti huomasin, että huoleni olivat turhia. Eralaiset olivat lämmintä porukkaa – he olivat uudesta trainee-ohjelmasta yhtä innoissaan kuin me!

Meille eranauteille oli koottu valmiiksi ikiomat tukitiimit, joiden kanssa kokoonnuimme säännöllisesti vaihtamaan kuulumisia ja pohtimaan mieltä askarruttavia asioita. Saimme tukea ja apua juuri oman osaamisemme kehittämiseksi.

Kukaan Erassa ei odottanut, että hyppäämme suin päin hommiin. Ensimmäisen viikon tutustuimme rauhassa toisiimme sekä Eran käytäntöihin ja työskentelytapoihin. Hyvin nopeasti saimme laittaa kädet myös saveen, eikä sen jälkeen enää tarvinnut pyöritellä peukaloita. Itselleni oli tärkeää, ettei töitä ollut liikaa, vaan ehdin myös perehtyä asiakkuuksiimme ja analysoida omaa tekemistäni. Oppimisprosessille oli aikaa läpi neljä kuukautta kestäneen harjoittelujakson.

Erassa on säännöllisesti sisäistä koulutusta kaikille, ja meille harjoittelijoille oli aivan oma koulutusohjelma. Harjoittelujakson aikana tein haastatteluita, kirjoitin sisältöjä eri toimialojen asiakkaille niin verkkoon kuin printtiinkin, suunnittelin somekonsepteja, tutustuin somemarkkinointiin ja olin mukana tekemässä Eran uusia nettisivuja. Oli hienoa päästä mukaan myös asiakkaamme Bernerin vastuullisuusstrategian suunnitteluun senior brand manager Sanni Väinölän opastuksella.

Mitä opit ja miten kehityit?

Olga Lipasti. Valmistui KTM:ksi Eranautti-ohjelman aikana. Nykyään digituottaja Erassa.

Opin harjoittelussa ihan valtavasti niin digimarkkinoinnista, sisällöistä, konseptoinnista, näkökulmittamisesta, asiantuntijatyön luonteesta kuin ihan yleisesti työelämästäkin. Koska vasta aloittelen uraani, on vaikeaa erotella, mikä oppimastani liittyy välittömästi Eraan ja mikä esimerkiksi opintojeni päättämiseen – ja mikä yleiseen aikuistumiseen. Varmaa on kuitenkin se, että olosuhteet kaikenlaiseen kehittymiseen ovat Erassa vertaansa vailla.

Ihmiset täällä ovat osaavia, luovia, aitoja ja lempeitä. Vaikka välillä on kiire, apua saa aina. Era oli otollinen oppimisympäristö myös siksi, että vaikka pääsimme kiinni oikeaan työhön saman tien, oli harjoittelu kuitenkin harjoittelu. Täällä kannustetaan jatkuvaan oppimiseen ja siihen annetaan konkreettisia mahdollisuuksia ja työkaluja, olipa harjoittelija tai ei.

Mikä yllätti?

Mika Yösärä. Viimeisteli opintonsa Lahden LAB-ammattikorkeakoulussa Eranautti-ohjelman päätteeksi. Nykyään videotuottaja Erassa.

Harjoitteluista kuulee opintojen aikana kaikenlaisia kokemuksia. Varsinkin luovalla alalla on yleistä, että harkkapaikkaa on hankala saada. Ja jos sen saa, edessä voi olla joko hurjat määrät liian suuren kaliiberin töitä tai sitten juoksupoikana ja kahvinkeittäjänä toimimista. Usein porukkaan ei pääse mukaan, sillä kaikki ajattelevat, että olet vain väliaikainen harjoittelija.

Erassa kuitenkin pidettiin aluksi perehdytykset ja pääsin myöhemmin tutustumaan eri työtehtäviin. Sain sopivan haastavia tehtäviä, joissa kehityin ja koin ylpeyttä panoksestani. Hämmästyinkin todella siitä, kuinka paljon Erassa luotettiin minuun. En tuntenut hetkeäkään olevani ”vain” harkkari.

Suositteletko Eranautti-ohjelmaa?

Laura Tyrväinen. Halusi tutustua toimistotekemiseen työskenneltyään AD:na kaupan alalla ja opiskellessaan visuaalisen viestinnän muotoilua Metropoliassa. Nykyään graafinen suunnittelija Erassa.

Voin lämpimästi suositella Eranautti-ohjelmaa kaikille, jotka haluavat kehittyä monipuolisten osaajien joukossa. Trainee-ohjelman aluksi jokaisen eranautin henkilökohtaiset tavoitteet määriteltiin yksilöllisesti. Siksi ohjelma sopii hyvin niin vastavalmistuneille, syventäviä opintoja suorittaville kuin uranvaihtajillekin – näitä kaikkia oli meidän viiden ensimmäisen eranautin joukossa. Tärkeää on sekin, että koko neljän kuukauden ajalta maksetaan kohtuullinen palkka.

Eranautti-ohjelma

Era Contentin trainee-ohjelma koostuu ohjatusta työnteosta ja valmennuspäivistä, joissa syvennytään sisältöjen, digimarkkinoinnin ja visuaalisuuden maailmaan. Mukaan voi hakea monenlaisissa elämänvaiheissa: opintojen loppuvaiheessa, valmistumisen jälkeen tai uutta suuntaa työuralle etsiessä.

Lue lisää työstä Erassa